Wandelroutes Middelstum

Wandelroutes Middelstum

 

In de dorpsvisie 2016-2020 heeft SDM om de positie van Middelstum als aantrekkelijk centrumdorp te behouden zich voor een deel gericht op toerisme.

In die visie, waar in men ook het dorp heeft betrokken, kwam naar voren om een wandeling te ontwikkelen.

De gemeente kon financieel participeren vanuit Middelstum Centraal SDM zocht contact met de Historische Vereniging. Een werkgroep van beide organisaties kwam tot de slotsom dat het radiaire Middelstum over prachtige historische panden beschikt van verschillende architecten.

De Historische Vereniging had in de achterban de mensen met de kennis van de architectuur en de historie.

Men kwam tot twee wandelingen.

Een Architectuurroute over de architecten van Middelstum met de door hun ontworpen woningen, die de woontrend van 1910 weergeeft en de Historische route over de monumenten, de karakteristieke beeldbepalende panden en plaatsen die de historie van Middelstum duidelijk weergeven. 

Van beide wandelingen zijn een mooi compact gevouwen versie verkrijgbaar

en ze zijn te downloaden van de app “Mooi Middelstum”.

 

 

Nu was er nog een wandeling met Grunneger gedichten “ De Toalroute”

De borden waren in een slechte staat. SDM zocht contact met Toornwerd . Gezamenlijk hebben ze subsidie aangevraagd en is de wandeling die op Concordiaplein

begint, geheel vernieuwd. Men gaat door een oud deel van Middelstum over het hoogholtje, langs het oude Kerkenpad naar Toornwerd, door Toornwerd en weer terug .

Tijdens de wandeling kan men genieten van het landschap en de 15 gedichten van diverse Groninger dichters.

Ook “de twijde Grunneger toalroute” staat op de app van “Mooi Middelstum”

 

Van alle wandelingen zijn de papieren versies gratis te verkrijgen op verschillende plaatsen in Middelstum. Op Ewsum, de Hippolytuskerk, drogisterij Marja en bakker Post.

Op het Concordiaplein staat een infobord met alle wandelingen daarop getekend.