De bevingen van binnen

EXPOSITIE DE BEVINGEN VAN BINNEN

De nieuwe multimediale expositie De bevingen van binnen besteedt op een unieke manier aandacht aan de persoonlijke gevolgen van de aardbevingen in Groningen, veroorzaakt door gaswinning. Bewoners in het Groningse aardbevingsgebied en andere direct betrokkenen bij het ‘gasdossier’ zijn voor deze expositie geportretteerd en vertellen hun eigen verhaal in audio. Ze geven antwoord op de vraag: Wat heeft de problematiek rond de gaswinning met jou gedaan? De nieuwe expositie is vanaf 18 februari 2019 te zien in het Provinciehuis in Groningen.
De Rijksuniversiteit Groningen doet sinds 2016 onderzoek naar de psychische gevolgen van de aardbevingen. Gebleken is dat ongeveer tienduizend Groningers gezondheidsproblemen hebben door de bevingen en de schade die daarvan het gevolg is. Een aantal van hen komt in deze tentoonstelling aan bod, net als mensen die aangeven er weinig last van te hebben en bestuurders, directeuren en deskundigen die beroepsmatig met gevolgen van de gaswinning bezig zijn. Het zijn verhalen over angst, frustratie, zorgen en onmacht, maar ook over vooruitgang zien en plannen maken.
De tentoonstelling, gemaakt door fotograaf Sake Elzinga uit Assen en journalist Rienk Kamer uit Rolde, bestaat uit 21 fotoportretten: close-ups van gezichten in zwart-wit, waarbij alleen de ogen scherp zijn. Authentiek, om zo écht contact te maken. In combinatie met korte audiofragmenten ontstaat een uniek en gevarieerd overzicht.
De multimediale expositie De bevingen van binnen is van 18 februari tot en met 15 maart 2019 op werkdagen te bezoeken in het Atrium van het Provinciehuis in Groningen, Martinikerkhof 12, 9712 JG Groningen. Openingstijden: 09.00-17.00 uur. Toegang: gratis. Meer informatie: www.debevingenvanbinnen.nl.
De bevingen van binnen is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Mediafonds van de Provincie Groningen en de openhartigheid van de geportretteerden.
Sake Elzinga werkt al veertig jaar als fotograaf en beeldend kunstenaar vanuit zijn woonplaats Assen. Rienk Kamer is ruim dertig jaar radio- en televisiejournalist en documentairemaker in het Noorden. Beiden hebben de laatste jaren met eigen ogen de gevolgen van de gaswinning in Groningen gezien en daarover in diverse landelijke media bericht. Met deze tentoonstelling willen zij op indringende wijze een beeld schetsen van mensen die hierbij betrokken zijn en daarvan, in welk opzicht dan ook, de gevolgen dragen.

DE GEPORTRETTEERDEN
Hans Alders Oud-Nationaal Coördinator Groningen
Goos de Boer Journalist RTV Noord
Esmée Brouwer Gedupeerde, jongere
Jan Dales Actievoerder Groninger Bodembeweging
Geeke Feiter Directeur Centrum Veilig Wonen
Annemarie Heite Boegbeeld gedupeerden
Martine Hoekstra Gedupeerde
Jan Holtman Actievoerder
Freek de Jonge Cabaretier
Thijs Jurgens Directeur aardbevingen NAM
Margrite Kalverboer Nationale Kinderombudsman
Ate Kuipers Gedupeerde agrariër
Elma Middel Gedupeerde, wijnboer
Henk Nijboer Tweede Kamerlid PvdA
René Paas Commissaris van de Koning Groningen
Albert Rodenboog Oud-burgemeester Loppersum
Manuel Sintubin Hoogleraar Geodynamics
Liesbeth van Tongeren Oud-Tweede Kamerlid Groen Links
Susan Top Secretaris Groninger Gasberaad
Homme Wedman Gedupeerde
Gonny Wester Gedupeerde

Wil je reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *