Aftrap Knotbrigade

Maandag 17 december 2018 helpt wethouder Pier Prins (Openbare Ruimte) de Knotbrigade van Landschapsbeheer Groningen een handje mee bij de start van het nieuwe knotseizoen. Bij de Ticheldobbe in Middelstum staan zo’n 35 jonge wilgen die op deze dag voor de eerste keer worden geknot. 

De Knotbrigade bestaat uit een groep enthousiaste en deskundige vrijwilligers die het afgelopen jaar naar schatting 280 wilgen hebben geknot in de gemeente Loppersum. Na dit succesvolle knotseizoen breidt de brigade haar werkzaamheden uit naar de buurgemeente Delfzijl. Uitgerust met goed handgereedschap en de nodige beschermingsmiddelen knotten ze voornamelijk de pruiken van wilgen. Naast gezond bezig zijn en iets kunnen betekenen voor het landschap is ook de gezelligheid van het samen aan de slag zijn een grote drijfveer van de Knotbrigade. 

Knotwilgen moeten om de paar jaar worden gesnoeid en verlost van hun pruiken. De staken op de knot groeien snel en als ze te lang en te zwaar worden dreigt gevaar van uitscheuren en inrotten van de wilg. De winter is het ideale seizoen om bomen en struiken te snoeien. Wilgen zijn zeer insectvriendelijke bomen, vormen een sieraad in het landschap en zijn belangrijk voor de biodiversiteit. 

De gemeente Loppersum is zeer tevreden over de inzet van vrijwilligers en wil graag een vervolg geven aan de activiteiten van de Knotbrigade. Omdat in de gemeente Delfzijl veel karakteristieke knotwilgen staan is de samenwerking met deze gemeente gezocht. Vanaf 17 december tot half maart 2019 is de knotbrigade dan ook in beide gemeenten actief. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Voor informatie kunnen zij terecht bij Landschapsbeheer Groningen, via info@landschapsbeheergroningen.nl.

Wil je reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *