Natuurwerkdag 2016

Natuurwerkdag, de eerste zaterdag van november , is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland . In onze provincie verzorgd door Landschapsbeheer Groningen.

In ons dorp waren twee groepen flink bezig in de natuur op deze mooie natuurwerkdag, Asingapark en Ewsum, twee pareltjes van Middelstum.
Een grote groep van ongeveer 30 personen behorende bij het Asingapark, begonnen deze morgen allemaal in het gebouw achter de pastorie aan het Kerkpad.
Het kosters echtpaar Bos had de koffie met iets lekkers klaar , dat was hun aandeel voor de vrijwilligers deze morgen, heel erg bedankt Harm en Anneke.
Omwonenden en personeel van de gemeente lieten het zich goed smaken.

Het Asingapark lag intussen te wachten op de nieuwe aanplant.
Prachtige bomen zoals een zakdoekjesboom, een prunus, een vleugelnootboom enz. en struiken lagen plantklaar voor de vrijwilligers.
Alle nieuwe aanplant is in goed overleg met de omwonenden besproken.

De eerste boom werd door de wethouder Pier Prins samen met vrijwilliger Joke Top gepoot, de zakdoekjesboom.
Zakdoekjes om een traantje weg te pinken zaten er nog niet aan.
Rudie van der Wal, gemeente en coördinator, gaf poot instructie aan de vrijwilligers .
Daarna kon men aan de slag.

Er is geweldig samen gewerkt, gemeente en omwonenden.
Onder tijd kon men genieten van het Carillon, het weer was goed, wat wil je nog meer.
Om 12.15 uur toog de hele groep na gedane arbeid naar Ewsum voor een bakje snert.
Het park ligt er prachtig bij, mooie wandelpaden en de nieuwe aanplant.
Bloembollen komen nog en natuurlijk het bruggetje naar de Burchtstraat. Dan kunnen we straks door het park, een lang gekoesterde wens van een groot aantal dorpelingen.

Volgend jaar komt er nog een kunstobject in het park.
Vergeet u niet ideeën aan te leveren???? Het kan nog tot 13 november.
Uw ideeën en voorstellen gaan mee naar de kunstenaar. Zie www.brengasingatotleven.nl .

Op dezelfde tijd als bij het Asinga park zaten in de theeschenkerij van Ewsum 15 andere vrijwilligers aan de koffie met een stukje gebak. Van deze groep was Wim Blanken de coördinator .
Onder deze 15 vrijwilligers waren spontaan via de oproep van de natuurwerkdag 5 personen uit andere dorpen gekomen en zat de hele tafel vol.
Na de koffie gingen de vrijwilligers naar de grienden. Wim gaf uitleg en in groepjes van twee verdwenen ze tussen het riet en de wilgentenen. Dikke tenen van ongeveer een duimdikte werden er tussen uit gehaald. Eén persoon knipte en de andere bracht de tenen naar de kant.
Ook de opschot van elzen werd er tussen uit gehaald.
Af en toe kwam een persoon te voorschijn met een bundel tenen en takken en soms zag je bijna niemand. En toch waren er 15 personen aan het werk. Af en toe sprong een kikker vlak voor je voet weg; je hoorde de vogels , heerlijk om zo samen in de luwte te werken en te genieten. Ook hier is veel werk verzet en lag de kant na de arbeid vol met tenen en elzen opschot.

Om 12.15 uur ging de groep terug naar de theeschenkerij om samen met de vrijwilligers van het Asingapark en gemeente personeel een bakje snert te nuttigen.

De hele theeschenkerij en expositie ruimte zat vol met voldane mensen. Landschapsbeheer in de persoon van Marcel Knol kwam een kijkje nemen en was verbaasd zoveel enthousiaste mensen aan te treffen. Iedereen werd heel hartelijk bedankt. Zo samen werken, gemeente en inwoners, is top. Het was een geslaagde dag. Als blijk van waardering was er voor allen, verzorgd door Landschapsbeheer Nederland, een zakje bloembolletjes als aandenken.

18-natuurwerkdag-ewsum-slot-2016-48 20 17-natuurwerkdag-ewsum-slot-2016-38 16-natuurwerkdag-ewsum-slot-2016-43 12-20161105_33 06-20161105_18 03-20161105_5

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.